Velomanai.lt

Dviračių mėgėjų klubo forumas

Dabar yra 2024-03-28 21:04

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 244 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Kitas
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 2013-06-19 02:33 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-22 15:22
Pranešimai: 5003
Miestas: Kaunas
Vardas, Pavardė: Linas Vainius
Bičiuliai, kaip jau skaitėte ir girdėjote šioje forumo temoje Seimas priėmė įstatymo pataisas, kad visi Lietuvos dviratininkai privalės dienos metu dėvėti šviesą atspindinčias liemenes arba važiuoti su įjungtomis šviesomis važiuodami važiuojama kelio dalimi (bet kokiu keliu ar gatve).

Kam šis įstatymo reikalavimas atrodo nepriimtinas ir nepagrįstas, kas nenori būti įstatymo pažeidėju važiuodamas dieną be šviesų ir liemenės, prašau nedelsiant kreiptis į Prezidentę. Laiko turime labai mažai, tik šią savaitę trečiadienį-ketvirtadienį, nes Prezidentė gali įstatymo nepatvirtinti ir pakartotinai jį gražinti Seimui svarstyti iš naujo. Geriausias sprendimas - palikti iki šiol galiojusį reikalavimą (kaip visoje normalioje Europoje), kad dviračio šviesos reikalingos tik tamsoje ar esant blogam matomumui (mažiau nei 300 m). Kas nori dieną važinėti su šviesomis ar liemenėmis, tai gali daryti be jokio įstatymo.

Žemiau yra parengtas laiško tekstas Prezidentei su detaliai išdėstytu pasiūlymu palikti normalų iki šiol galiojantį įstatymo punktą. Prašau nukopijuoti žemiau esantį laišką, pasirašyti savo vardu ir siųsti el.paštu (labai gerai ir laišku voke arba faksu) į Prezidentūrą keliais adresais, kad tikrai būtume išgirsti. Svarbus kiekvieno jūsų laiškas.
Prašau šį laišką su parašu siųsti nuo jūsų atstovaujamų dviračių sporto klubų, asociacijų ir kitų organizacijų. Tai liečia visus sportininkus, kurie nenori vietoj sportinės aprangos treniruotis su liemenėmis.

Siųsti:
ieva.baubinaite@president.lt
sarune.sableviciene@president.lt
virginija.budiene@president.lt
rasa.svetikaite@president.lt
nerijus.udrenas@president.lt
------------------------------------------------------------------
Laiško tekstas:

LR Prezidentei,
2013-06-19

Dėl LR saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 2, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 33 straipsnių, įstatymo priedo pakeitimo ir papildymo ir įstatymo papildymo 61, 271 straipsniais Įstatymo, priimto LR Seime 2013-06-13


Aš, Lietuvos Respublikos pilietis (vardas, pavardė), išnagrinėjęs LR saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 2, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 33 straipsnių, įstatymo priedo pakeitimo ir papildymo ir įstatymo papildymo 61, 271 straipsniais Įstatymą (toliau - SEAKĮ) http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaiesk ... _id=449023 , priimtą LR Seime 2013-06-13 (įsigalioja nuo 2013-07-01) prašau Lietuvos Respublikos Prezidentės nepatvirtinti šio įstatymo 17 straipsnio 2 dalies ir gražinti ją LR Seimui pakartotiniam svarstymui dėl šio įstatymo nepagrįstų reikalavimų dviratininkams ir galimo žalingo poveikio.

1) Siūlau palikti galiojančią be pakeitimų SEAKĮ 17 straipsnis. Reikalavimai dviračių vairuotojams 2 dalį „Dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai arba kiti šviesą atspindintys elementai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba būti prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisisegęs šviesą atspindinčius elementus. Dviračio vairuotojai (keleiviai) iki 18 metų, važiuodami (vežami) keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę šalmą. Kitiems vyresniems kaip 18 metų asmenims, dviračiu važiuojantiems keliu, rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus šalmą.“

Vietoj naujai priimto SEAKĮ pakeitimų įstatymo 11 straipsnis. 17 straipsnio 2 dalies pakeitimo:
2. Pakeisti 17 straipsnio 2 dalį ir ją išdėstyti taip:
„2. Dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas arba raudonas šviesos žibintas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Važiuojant važiuojamąja kelio dalimi dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę. Dviračio vairuotojai (keleiviai) iki 18 metų, važiuodami (vežami) keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmą. Kitiems vyresniems kaip 18 metų asmenims, dviračiu važiuojantiems keliu, rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą.“ (LDB- paryškinta pataisa įteisinanti reikalavimą važinėti dviratininkams su liemenėmis arba su veikiančiomis šviesomis dienos metu).

Šiuo metu galiojantis SEAKĮ 17 str. 2 dalies punktas pilnai užtikrina saugaus eismo reikalavimus ir atitinka Europos šalių teisines normas ir praktiką, kai veikiančios dviračio šviesos yra privalomos tamsiu paros metu arba esant blogam matomumui (mažiau nei 300 m.). Įstatyme rekomenduojami tamsiu paros metu šviesą atspindintys rūbai ar atšvaitai yra papildoma geresnį matomumą užtikrinanti priemonė. Dviratininkai savo nuožiūra gali naudoti šviesas dieną, jei mano esant tai reikalinga.

Esminis nepritarimas naujai priimtai įstatymo nuostatai dėl 17 straipsnio 2 dalies pakeitimo, kad norima įteisinti privalomą dviratininkų važinėjimą su įjungtomis priekinėmis šviesomis arba liemenėmis dienos metu.

Įstatymo projekto svarstymo metu šiai nuostatai nepritarė 13 Lietuvos dviratininkų mėgėjų, sporto ir verslo organizacijų, kurios kreipėsi su prašymu palikti iki šiol galiojusią SEAKĮ 17 str. 2 dalies formuluotę kaip pakankamą reikalavimą eismo saugumui. Įstatymo rengimo metu nebuvo pateikta teisinė analizė dėl galiojančio įstatymo trūkumų, pakeitimų būtinybės ir kokias problemas šie pakeitimai išspręstų.

Lietuva būtų valstybė pirmoji pasaulyje, įteisinusi tokį nepagrįstą reikalavimą dviratininkams. LDB teigimu, techniškai ir eismo saugumo požiūriu netikslinga naudoti dviračio žibintus dieną, nes jų skleidžiama šviesa daug kartų silpnesnė nei automobilio žibintų, nėra jų techninio reglamentavimo bei kontrolės ir tai niekaip nepagerina dviračių matomumo kelyje (nes jis ir taip normalus). Seimas neturėtų reguliuoti piliečių apsirengimo ir privaloma tvarka daliai piliečių nurodyti aprangos kodą. Rinka gamina daug aprangos ir eismo saugumo produktų su šviesą atspindinčiais elementais (ant ratlankių, padangų, rėmo, dviratininkų aprangos ir aksesuarų), kuriuos vartotojai pasirenka savo nuožiūra. Pakanka galiojančios SEAKĮ įstatymo nuostatos, kad tamsiu paros metu ir esant blogam matomumui būtų privalomi šviesą atspindintys elementai, o ne privaloma viena konkreti aprangos detalė.
Todėl vertinu reikalavimą važinėti dviračiais su dienos metu veikiančiomis šviesomis ar liemenėmis kaip nemotyvuotą ir nepagrįstą. Įstatymas padarys tarptautinę žalą Lietuvos įvaizdžiui, nes apie jo diskriminacines nuostatas jau informuota Europos dviračių federacija, palaikiusi ankstesnį Lietuvis dviratininkų siūlymą dėl anksčiau galiojančio įstatymo pakankamumą. Reikalavimas dviratininkams važiuoti dienos metu su liemenėmis arba šviesomis netaikomas jokioje ES šalyje ir tūkstančiai dviratininkų, atvykusių turizmo tikslais į Lietuvą nežinodami tokios nuostatos, automatiškai taps įstatymo pažeidėjais, kaip ir to nežinantys Lietuvos dviratininkai.

Lietuvos dviračių sporto atstovams įstatymas žalingas todėl, kad reikalavimas dėvėti liemenes arba važiuoti su šviesomis galioja visiems dviračių sportininkams. Reiškia, kad treniruočių metu vietoj visam pasaulyje įprastos sportinės aprangos Lietuvos sportininkai turės dėvėti sportavimui nepritaikytas šviesą atspindinčias liemenes. Tai precedento neturintis reikalavimas pasaulyje. Papildoma žala, kad šviesą atspindinčios liemenės dengia sportininkų aprangą, išmargintą rėmėjų logotipais ir užrašais. Taip daroma tiesioginė žala Lietuvos dviračių sportui, nes uždengus rėmėjų reklamą ant aprangos (kaip pagrindinio reklaminio ploto), dings šios sporto šakos rėmimo patrauklumas. Dėl to nukentės visos Lietuvos dviračių sporto komandos.

Reikalavimus įteisinti dviračių šviesas arba liemenes dienos metu griežtai nepritarė dviratininkų atstovai ir kiti ekspertai LR susisiekimo ministro įsakymu Nr. 3-312, 2011-05-30 sudarytoje „Darbo grupėje dėl pasiūlymų Kelių eismo taisyklių nuostatoms, susijusioms su dviračių transporto eismu“ ir Dviračių transporto komisijoje prie LR SM.

Todėl prašau LR Prezidentę imtis visų LR Konstitucijos jai suteiktų įgaliojimų, kad būtų atsižvelgta į suinteresuotų piliečių asociacijų nuomonę ir sveiką protą.

Pagarbiai,
Pil. Vardenis Pavardenis,
Adresas, el. paštas

_________________
http://www.dviratai.lt - varžybos, maratonai, paradai, klubas.
DSK Dviratai-Daistatus naujienos, įdomybės apie dviračius FB
Elektrėnų GX Ralis dviračių maratonas 2018-10-13 d.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-19 07:57 
Atsijungęs
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2013-06-15 09:25
Pranešimai: 3
Miestas: Elektrėnai-Vilnius
Skype: alvisk
Vardas, Pavardė: Alvydas
Labas rytas, arba aš dar neprabudau arba paryskinto sakinio čia nereikia?

2. Pakeisti 17 straipsnio 2 dalį ir ją išdėstyti taip:
„2. Dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas arba raudonas šviesos žibintas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Važiuojant važiuojamąja kelio dalimi dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę. Dviračio vairuotojai (keleiviai) iki 18 metų, važiuodami (vežami) keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmą. Kitiems vyresniems kaip 18 metų asmenims, dviračiu važiuojantiems keliu, rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą.“ (LDB- paryškinta pataisa įteisinanti reikalavimą važinėti dviratininkams su liemenėmis arba su veikiančiomis šviesomis dienos metu).


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-19 08:05 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2010-05-24 20:27
Pranešimai: 504
Vardas, Pavardė: irmantas
Apsurdas!sedi kruva nupepusiu seniu kurie nieko bendro neturi su dviraciu ir kuria istatymus,jai priimtu toki sprendima vaziuosim su dviraciais i seima ir uzblokuosim visus kelius.juk nei viena liemene,nei atsvaitas neapsaugos netvarkingai vaziuojancio dviratininko nuo avarijos,kaip ir zioplo vairuotojo kuris nenori matyt dviratinku,kaip transporto priemones.

_________________
Velomanai


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-19 08:33 
Atsijungęs
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2010-05-10 15:07
Pranešimai: 136
Vardas, Pavardė: Marius Turauskas
Aš per radija girdėjau, kad dienos metu užteks ir ryškių spalvų aprangos ar maikutės. Liemenė nebūtina.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-19 08:45 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2008-05-27 12:22
Pranešimai: 355
Miestas: Kaunas
Skype: ramgav
Vardas, Pavardė: Ramūnas
Radijas radiju, įstatymas įstatymu.
O įstatyme parašyta juodu ant balto ir netgi be jokios dviprasmybės: "šviesą atspindinčios liemenės". Taškas :)

_________________
I just want to live while I'm alive...


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-19 09:04 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2008-04-15 22:56
Pranešimai: 218
Miestas: Kaunas
Skype: jovis_j
Vardas, Pavardė: Jovaldas Januskevicius
Baikim diskutuoti. Geriau siunčiam greičiau paruoštą tekstą, kuo daugiau mūsų tai padarys tuo didesnė tikimybė, kad į tai bus atsižvelgta.

_________________
Fuji Sunfire 1.0
Trek 1.7


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-19 11:27 
Atsijungęs
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2012-05-12 11:19
Pranešimai: 112
Miestas: Kaunas
Skype: Catpartyblue
Vardas, Pavardė: Remigijus Sudmantas
Tegul spaminimas prasideda! Priverčiau visus brolius, sese, mamas, tėčius nusiust :D

_________________
TREK 1000 SL
TREK 1500 SL
XB3 Tourist


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-19 12:58 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2011-05-09 10:36
Pranešimai: 11
Miestas: Kazlu Ruda
Vardas, Pavardė: Sarunas
Realiai tai niekas nežiūrės ir negaudys "prasižengėlių", niekad nesukau galvos dėl taisyklių nes jos sukurtos taip, kad nepažeidinėt neįmanoma, gaila tik veltui švaistomo laiko seime ir žmonių kurie tikrai nori prisidėt prie saugesnių kelių, ruošia projektus, konsultuoja, mina slenksčius, rašo raštus ir še jums tokią nesamonę priima. Patį per visą stažą tik kartą "sėmė", kad be liemenės sutemus buvau. Nemanau, kad kabinėsis kas, kad plente trenkėj be jų pedaluosim, ar į kapus su laistytuvu važinėjančias moteriškes vaikysis. Čia grynai pažeidinėjama žmogaus laisvė rinktis ir judėt prisidengiant saugumo gerinimu. Visi pastatomi į vieną eilę, važiuojantys viabaltika kur tikrai reik viską kas šviečia turėt kartu su poilsiautojais Palangoje, kur norisi pasirodyt gražesnio dizaino maikute, šortais. Nevažinėsiu aš Nidoj su liemene ar lempom nes man nepriimtina tokia peršama beprasmybė.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-19 14:42 
Atsijungęs
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2012-08-11 08:59
Pranešimai: 10
Miestas: Alytus
Skype: gintaras6612
Vardas, Pavardė: GINTARAS
Didesnes durnystes negirdejau,mano dvir. apranga daug ryskesne ir atspindi sviesa geriau nei tos liemenes. suprantu mes suauge,dar gal kaip nors,bet ysivaizduokit kiek Lietuvoi vaiku-aprenk visus liemenem apkabinek prozektoriais,o plius visus diedukus ir kaimiecius,idiotizmas,truksta zodziu.Matyt kazkam reikia prasukt liemeniu ir prozektoriu bizni.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-19 22:59 
Atsijungęs
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2010-08-20 16:07
Pranešimai: 574
Miestas: Kaunas
išsiųsta registruotu paštu prezidentei 17 užpildytų lapų su nepasitenkinimu šiuo įstatymu :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-20 10:40 
Atsijungęs
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2011-03-11 17:55
Pranešimai: 46
Miestas: Kaunas
Skype: statyba
Vardas, Pavardė: Egidijus
dar nevėlu išsiųsti prezidentei laišką?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-20 11:53 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-22 15:22
Pranešimai: 5003
Miestas: Kaunas
Vardas, Pavardė: Linas Vainius
Nevėlu, siųskite

_________________
http://www.dviratai.lt - varžybos, maratonai, paradai, klubas.
DSK Dviratai-Daistatus naujienos, įdomybės apie dviračius FB
Elektrėnų GX Ralis dviračių maratonas 2018-10-13 d.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-20 12:52 
Atsijungęs
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2012-04-01 18:06
Pranešimai: 17
Miestas: Kaunas
Vardas, Pavardė: Monika Č.
Tai tegul prie šių pakeitimų ir padaro įstatymą automobiliuose su didesne AG galia, arba didesnio litražo varikliu, vairuotojams važiuoti su šalmais. Kažin ar patiktų?

_________________
Tinginys nepavargsta, bet patrūksta ;)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-20 13:05 
Atsijungęs
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2009-05-10 21:29
Pranešimai: 151
Miestas: Vilnius
Vardas, Pavardė: Justas
Aš tai manau, kad reik reglamentuot, kad automobiliai būtų tik ryškiai raudonos spalvos - garantuoju, kad būtų labai efektyvu ir pasiteisintų... :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-06-20 14:01 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2008-12-21 11:01
Pranešimai: 601
Miestas: Kaunas, Kėdainiai
Vardas, Pavardė: Andrius
Nesuprantu tik kodėl ir pėstiesiems iš karto neįvedė reikalavimo su liemenėm vaikščioti :idea: , nes jie ne ką daugiau matomi nei dviratininkai... :roll:

_________________
Ratai: Merida Scultura FLX Team, Merida Carbon FLX Team


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 244 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 22 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007

Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoj skaitliukai